Wat is een kigurumi?

De Kigurumi is meer dan alleen een Japans dierenpak. Deze uit één stuk bestaande chill outfit kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, maar laten we beginnen bij het begin. Het woord “Kigurumi” is ontstaan uit een combinatie van de twee Japanse woorden “kiru” (dragen) en nuigurumi (“knuffel”). In Japan zijn deze dierenpakken zeer populair en kun je ze overal vinden. Daar worden ze o.a. als streetwear en pyjama’s gebruikt en kom je ze zelfs in de supermarkt tegen. 

De Kigurumi’s zijn gemaakt van fleece stof en zitten lekker ruim. Dit maakt deze dierenkostuums zeer comfortabel en jou zeer flexibel. Wanneer je jouw eerste kigurumi hebt gekocht zul je jezelf vaak betrappen op een luie zondag chillend in je pak. Als je hem naar een feestje aandoet zul je aanzienlijk meer aandacht krijgen, iedereen wil met je knuffelen (^_^) 

Als je vragen hebt over de Rumi’s, onze service of wat dan ook, neem dan gerust contact met ons op.


Kigurumi Party Geschiedenis Les


Waar het allemaal begon: Tokyo Shibuya, 2003 

Met alleen hun gezichten zichtbaar in de mond van een leeuw, hamster, kikker en koe costuum, vertellen de enthousiaste tiener meisjes over hun revolutionaire nieuwe stilo aan de journalisten van Egg Magazine (hét crazy tiener magazine van Japan): 

“Opeens had ik het, ik ga gewoon voor de lol verkleed in een dierenpak naar het huis van mijn vriendje.” 

“Ik kan zo verkleed overal rondlopen, geen probleem! Ik kan er zelfs in slapen!” 

“Een Kigurumi zijn is zo vet!” 

Vlak voor de ontploffing van Manba was de mode met schattige en shockerende elementen behoorlijk aan de prijs. Maar niemand kon voorspellen dat de volgende hype die Shibuya zou veroveren, betaalbare fleece costuums en dierenpakken bedoeld voor kleine kinderen ging worden. 

De Kigurumin (“etnische mascotte” in Japans) zoals ze origineel genoemd werden, geloofden dat zij een nieuwe soort waren door het 24/7 dragen van kangaroo, giraffe, tijger en draken pakken. Afgezien van het feit dat het niet lang geduurd heeft (de initiele rage duurde net iets minder dan een jaar, van 2003 tot 2004), transformeerden de Kigurumin Shibuya voor een tijdje in een bizarre outdoor pyjama party. Hoewel de Kigurumin het meest te zien waren op de straten van Shibuya, werden de pakken waarschijnlijk voor het eerst gedragen door de meisjes in Ikebukuru, een noordelijk district vanTokyo. De legende gaat dat een lokale Gal Circle (stroere meiden club), na een pittige Para Para dans training, opzoek was naar goedkope relax outfits. Veruit de beste plek om dit soort items te scoren is de Shibuya Don Quijote superstore, een soort van uit de hand gelopen V&D die 24/7 open is (de perfecte locatie om na een nachtje partyen je nacho dip, condooms, plastic haartangen en dure rolexen te halen). Na naar binnen gelokt te zijn door de Don Quijote’s Playboy sportkleding lijn, kwamen de meisjes er snel achter dat de ultieme chill outfit rare dieren kostuums waren die verkocht werden in de feest afdeling. Door het dragen van deze overduidelijke chill pakken straalden de chicks ook meteen de boodschap uit dat ze volledig thuis horen op de straten van Shibuya. 

Maar zoals met de meeste kinderen te vinden op de straten van Tokyo’s teen town, woonden vrijwel alle Kigurumin in de buitenwijken. Zij hebben dan ook veel gemeen met de trashy Yanki bendes (de directe afstammelingen van de oude biker bendes), die het niemandsland buiten Tokyo onveilig maakten. Ook de Yanki’s hadden ook een niet voor de hand liggende voorkeur voor de schattige uitstraling. De stoerste Yanki boy kon je op school tegen komen met een Betty Boop t-shirtje aan, lopend op schattige Hello Kitty slippers terwijl hij een super zoete aardbeien milkshake aan het drinken is. Deze badboy zal je waarschijnlijk zelf niet in een dierenpak zien rond paraderen maar een ding was zeker, zijn vriendinnetje had er wel een aan. 

Na het succes in de media van Gonguru en Manba, dook de magazine en tv wereld als een logisch gevolg op de nieuwste hit uit Shibuya, de Kigurumin. Vooral op televisie werd er breeduit verslag gedaan over deze tiener meisjes verkleed als hamsters. Zij waren het meest recente voorbeeld van hoe de Japanse jeugd volledig gestoord aan het worden was. Voor de conventionele Japanners was het een schok (een schok!) dat de meisjes onder deze pakken niets anders dan een bikinitje droegen. 

Toen het net 2004 was en de Kigurumi badgirls nog steeds de shit waren op de straten van Shibuya, ontplofte de bom en veroverde de Kigurumin mode alle lagen van de samenleving. Nu kwamen er televisie reclames en grote advertentie campagnes met de grootste vrouwelijke idolen verkleed als koala’s. Meisjes met pluizige katten oortjes op hun hoofd werden de nieuwe definitie van anime-schattig en er ontstonden manga-crazy mannelijke nerds beter bekend als otaku. In de ondergrondse sex scene werd het helemaal weird. Opzoek naar nieuwe kicks gingen fanatiekelingen in de scene cross-dressen als vrouwelijke anime karakters, met maskers op en al (voor het angstaanjagende effect). Deze style wordt ook wel de Dollars and Kigurumers genoemd. 

Het hele idee van het dragen van rare pyjamas - om er leuk uit te zien, te shockeren en tegelijkertijd zeer comfortabel de dag door te komen - werd nu volledig overgenomen door de massa. Uiteraard werd het daarom voor de bad girls die met de Kigurumin look begonnen minder interessant en werd het tijd voor iets anders. Des al niet te min leeft hun nalatenschap door dankzij mensen over de hele wereld die zich beginnen te verkleden als Wolf, Pinguin, Kangaroo en Konijn om thuis lekker te kunnen chillen of extra crazy naar een feestje te kunnen gaan. 

Wij zeggen, bedankt gekke Japanse meisjes voor het brengen van de Kigurumi’s! Wij zijn er gek op (^_^)